Kvarterselefant

Untitled

Det är skönt när saker klickar till, som i bilden ovan. Ville bara göra en snabbkopia, så jag tog mitt matta kontaktkartepapper (aka fulpapper) och projicerade upp bilden i lämplig storlek, gjorde några teststrippar på elefanterna.

Såhär såg det ut på sansad kontrast:

Scan-141005-0002

Teckning i hela registret, från himmel med moln till skuggorna. Men ingen kontrast i mellanregistret, inget att fästa ögat på, inget umpf!

Tidigare i mitt mörkrumsliv hade jag bara höjt kontrasten till max och hoppats på det bästa. Nu har jag dock lärt mig mycket, så jag höjde kontrasten till det högsta praktiska för detta papper (hårdhet 4) och efterbelyste mig till nirvana. 🙂

Teststrippen fortfarande på elefanterna, då jag hellre efterbelyser (stora) delar av en bild än att försöka pjatta en liten del. För att få till himlen skar jag ut en mask, för att få till förgrunden använde jag två omgångar med svepande efterbelysning, en från kanten upp till elefanternas fötter och ner igen, den andra upp och ner längs basen av bilden. För att få till lite extra svärta doppade jag kopian i ett selenbad (1+9, typ 3 minuter).

När jag reproducerade samma bild på mitt finpapper (Adox MCC, glansigt) upptäckte jag att jag inte kunde få till samma högdagerseparation längre och fick ta till en pre-flash för att komma ungefär dit jag ville. Hm, jag som trodde mitt Adox var det bästa i alla kategorier? Hmpf.

Det här fulpappret är inte så pjåkigt, ändå!

Annonser

pappa-2014.jpg

Skanna är inte någon favorit just nu, av någon anledning. Men här är en skannad mörkrumskopia av en bild på pappa. Alltid något.

nya favoriter

Untitled

Här är en av de nya favoriterna jag hittat nyligen. Det är i dagarna fyra år sedan jag tog bilden. Den är inte helt skarp (frihand 0,4 s) men det är något med den som tilltalar mig idag. Får jag vara lite feg så gissar jag på linjerna, det mjuka, varma ljuset och upptäckarglädjen som jag tycker bilden bär på.

Jag har suttit och kollat igenom min bilddatabas mycket på sistone, till och med arbetat en del med färg (!) för att det har känts på sin plats. Jag har hittat några nya favoriter bland bilder jag tidigare sorterat bort. Det känns bra.

Här är en bild som jag har sett många gånger men som jag aldrig får att fungera. Det är en jäkla skitbild, men antagligen så nära som jag någonsin kommer att komma. Jaja.

tycke & smak

Untitled

Det är alltid lite spännande att spekulera i vad andra tycker om ens bilder, och vad som verkar gå hem hos andra. Bilden ovan laddade jag upp på flickr tillsammans med två andra, lade upp i mina vanliga grupper och sen gick jag och lade mig. Dagen efter började besökarantalet stiga mer än normalt vilket var lite kul. Men visningarna  slutade bara inte öka, och ett dygn efter att jag laddat upp bilden hade jag fått en bra bit över 5000 visningar. Idag (ett par dagar senare) har jag passerat 7500 visningar. Det är ändå rätt smickrande.

Bilden då? Den tog jag i Spanien innan jul. Det sägs ju att alla bilder man tar egentligen är självporträtt, och det är också vad jag kände när jag tog den. Jag tvekade länge på om jag skulle ladda upp den eller inte, trots att det kändes som en Bild redan när jag tog den. Rätt skönt att jag ändå gjorde det till slut. 🙂

En fredagskväll

En fredagskväll

Fördelen med att leva som ungkarl, och det bästa sättet att starta en helg på. Mörkrum direkt efter jobbet och förstora en bild man är nyfiken på.

Rolleiflex, Tri-X och D76. Lätt, lätt slöjat Ilford MG FB, matt yta.

Småbild

oskarshamn-2013-2

Ibland är de där småbildskamerorna riktigt bra att ha. Inbyggd ljusmätning, vädertätning och autofokus. Här är vi ute vid stormigt hav och blir blöta.

sidled

Untitled

När man mest plåtat 6×6 är det en nästan lite ovan upplevelse att fotografera småbild igen – vad ska man göra av allt utrymme i sidled?! Här är jag förresten ute med Kalle och fotograferar med brasselbladaren.

blåtimmen

Untitled

Jag har slarvat med mitt fotografi nu under vintern. Att plocka upp kameran har nästan blivit lite motigt, och sträckan mellan hemmet, jobbet och gymmet har blivit alldeles hala, där mina ögon inte längre kan se bilder. Kameran har åkt med i väskan men inte plockats fram.

Men plötsligt är det ljust lagom till att jag går hem från jobbet igen. Plötsligt ser jag att ljuset utanför kontoret är lite spännande igen. Plötsligt noterar jag hur jag har saknat blåtimmen, plötsligt minns jag hur snyggt det är med en liten underexponering som får färgerna att fastna som jag vill. Vi värmer upp lite försiktigt med en ruta från idag.

Grynet

Inför en utlandsresa under 2013 köpte jag 15 rullar hemmarullad film, i tron om att det var HP5+, och åkte utomlands utan att ens testa grejerna. På plats på franska rivieran plåtade jag 8 rullar + en del digitalt också. Min vana trogen så begränsade jag kontrastomfånget i negativen, arbetade med nyinhandlat polfilter (det förra gick i backen på en festival) och till slut soppade jag all film i R09.

Vad jag sedan fick ut var slöjade negativ av låg kontrast, med rätt ordentligt gryn. Filmen var inte HP5+ (utan Delta 400), filmen verkar ha slöjats av flygresan + temperaturen, polfiltret verkar ha varit flottigt och framkallningen verkar ha varit onödigt kompenserande. Jag har bara försökt kopiera en av bilderna, men fick ge upp. Jag kände mig rätt ordentligt orutinerad när jag upptäckt hur det gick, och att jag inte ens testade mig fram innan jag gjorde allt.

Det är rätt spännande att man inte fullt kan förutspå hur ens bilder kommer bli, åtminstone tills det slår till åt fel håll…