Storleksproblematik

Som supernörd tycker jag att det är mer okej än annars att grubbla över till synes triviala problem. Mitt nuvarande är nästan lite skrattretande – pappersstorlekar. Och pappersbaser.

Lite bakgrund är på sin plats. Jag har börjat fundera på arkivbeständighet och tycker det verkar trevligt, samt att jag skulle tycka det var kul att ge bort lite kopior då och då. Så här långt är alla med.

Arkivbeständighet är intimt förknippat med så kallat fiberbaserat papper (papper-papper som en del kallar det), och ställs i kontrast med plastpapper. Plastpapper är relativt nytt och anpassat för att snabbt kunna framkallas, torkas och användas, medan papper-papper är dess motsats. I och med att den senare varianten varit med lika länge som fotografiet självt vet man att det kan hålla riktigt länge, men med plastpapper är man inte lika säker. Jag kopierar nästan uteslutande på plastpapper av praktiska skäl – tidsåtgången skiljer sig markant.

Men, pragmatisk som jag är så tänker jag fortsätta kopiera mest på plastpapper men även ha ett lager papper-papper för bilder jag gillar och som jag vill kunna ha kvar länge. Men i vilken storlek?!

Jag skulle kunna fortsätta kopiera rätt stort som nu, mest i 24×30 och 30x40cm. Men här kommer problemen – för redan här är bilderna nästan lite för stora för att kunna ges bort till någon inte lika intresserad av bild som mig – det är lite oartigt att anta att alla vill ha en ram på 40x50cm med en bild av dem själva i vardagsrummet bara för att jag gjort den. Då känns en mindre storlek mer okej, typ 18×24 (de mindre storlekarnas elefant) eller kanske 13×18. Men är det inte lite väl litet nu?

Dessutom vill jag egentligen ha ett miniformat för att snabbt kunna en kopia, hänga upp hemma och efter några veckor avgöra vilken bild som är bra nog att göra något av. Och plastpapper i storlek 20x25cm för att göra kontaktkartor på. Och i vilken storlek ska jag ha i mitt papper-papper i? Och vilket märke? Varm- eller kalltonspapper?

Jag är uppenbarligen duktig på att skapa problem för mig själv (i den här hobbyn). Jag tycker det är lite av charmen.

En reaktion på ”Storleksproblematik

  1. Äsch, tänk inte så mycket. Den bästa pappersstorleken, kvaliteten osv, måste väl ändå vara den du HAR, eller hur? Så att du kan göra de här bilderna du vill ha kvar, länge. 🙂

Kommentarer inaktiverade.