Vad lär vi oss av det här?

Nu har det varit lite väl tyst här ett tag. Det gillar vi inte, men det är inte enbart slentrian som orsakat detta. Låt mig berätta lite kort.

För några veckor sedan hade jag som sagt inbrott hemma, och blev av med alla mina datorer. Mina backup-diskar lämnades dock kvar, så när ny dator väl inhandlats var det bara att koppla in och fortsätta precis från där jag var sist. Jag passade även på att lägga in en fjärrlåsning på min stulna iMac, i en naiv förhoppning om att tjuvarna var orutinerade nog att starta datorn med nätverksuppkoppling.

Tjuvarna var orutinerade. De slog nämligen på min dator under förra helgen, med nätverksanslutning. Så förutom att fjärrlåsningen aktiverades hann även min Dropbox-klient starta på datorn…och Dropbox loggar vilken IP-adress du startar dina datorer ifrån. Polisen fick något vått i rösten när jag sa att jag hade en IP.

Till slut ledde denna orutin från tjuvarnas sida till att polisen några dagar senare knackade på en dörr i ett bostadsområde, med en husrannsakningsorder i handen. De återfann min iMac, men inget annat. Men någon kommer få betala för inbrottet, och även om det känns lite hemskt att säga det, så är det ganska skönt att någon får sota för det. Det känns skönt att inbrottet inte bara blev ytterligare ett i statistiken, olöst med dåliga chanser att bli uppklarat. Nu finns det i alla fall en möjlighet till ett uppklarande.