pjattat

Joel på Götgatan

Tre inlägg på en dag? Inte okej. Sådant här storhetsvansinne har enbart Lars Dareberg! Och jag har haft en lite seg dag. Kanske bidrar lite.

Har som sagt varit nere i mörkrummet en del på sistone och experimenterat. Både med mörkrumsbelysningen (vi har lite problem med grånade kopior, vår felsökningsmatris börjar långsamt fyllas på) och med några av de metoder jag har läst på sistone. Det har varit spännande, och jag känner mig mindre och mindre som en fullständig nybörjare där nere. Att jag dessutom äntligen lärt mig varför vi använder en konstig tidskala (4, 5, 6, 8, 10, 12, 16…) och hur man använder den på riktigt, hur man bedömer vad en lämplig exponering av pappret är, hur man undviker att luras av drydown-effekten…ah, nörderier!

Bilden ovan är min första kopia jag pjattat någonsin, dvs, jag har låtit efterbelysa delar av bilden samtidigt som jag lät andra delar vara kvar runt sin grundexponering. Ju längre man belyser ett papper desto mörkare blir det, vilket man kan använda för att detaljstyra hur ens bilder blir. Eller, det är som att måla med en mask i Photoshop. Det blev inte perfekt, men det var ändå en liten kick att göra, särskilt när tekniken har gått från ”oj, det där verkar vara svårt!” till ”det borde räcka med en tredjedels efterbelysning för att ge en bra vinjettering” utan någon egentlig trail’n’error-fas i inlärningen. Så det har uppenbarligen lönat sig att läsa på som jag gjort på sistone.