fejk?

Foto: Terje Hellesø / Naturvårdsverket

Tydligen är det här med naturbildens äkthet så viktigt att det hamnar på förstasidan på DN.se. Trots att jag tycker det är en ganska trist diskussion måste jag erkänna att det fascinerar mig en aning – för borde vi inte redan vara förbi den här idén om att fotografiet skulle vara ett sanningsägande medium? Kan inte folk bara acceptera att bilden ljuger lika väl som pennan, som ordet och som penseln?

Terje är knappast den första naturfotografen som förbättrar sin verklighet en aning, och lär knappast vara den sista. Här är det dock lite olyckligt att han gjorde det på uppdrag av Naturvårdsverket, men fortfarande…

3 reaktioner på ”fejk?

 1. så bara för att man inte är ensam så är det inget att bry sig om?

  det hela handlar väl om vad man har för ingång i det här med foto; ska man bara ta snygga bilder så är det väl skit samma. Ska man dokumentera var och hur exempelvis lodjur lever så är det väl en annan femma?

  Vad tycker du att naturfotografering är? Är det förkastligt att önska att det finns bilder som försöker vara lite objektiva och inte bara leverera det man förväntar sig/är lagom dramatiska/tillräckligt vackra?

  De flesta är ju antagligen medvetna om att allt som skrivs och fotograferas är subjektivt, men det kan ju vara det mer eller mindre.

  1. Jag önskar att folk bara kunde förstå att kameran är lika selektiv som pennan. Att hur man komponerar bilden, vad man väljer bort i beskärning/ögonblicket, vilken teknik man använder osv är precis lika subjektivt som hur man betonar, insinuerar osv i text. Även en skrivande, granskande journalist är subjektiv i hur denne väljer att framställa det som avhandlas – men det känns som att folk fortfarande inte vill förstå att det går till nästan samma nivå. Här tänker jag förresten på manipulation utöver photoshop-retuschering, utan mer det som sker i ögonblicket.

   Just om det här är det olyckligt att han har fuskat, men han är inte den första och naturfotografiet är inte heller helgat från att göra ändringar. Normalt sett blir ju folk bestörta när man tar bort (snarare än lägger till) i photoshop, men då missar man ju ögonblicks-biten.

 2. Jag tycker bara att din taktik inte riktigt håller, inom journalistik och andra sammanhang där berättelser förmedlas med ord pågår ju ständigt en diskussion kring vems historia som skildras t ex. Jag skulle önska att detta driv också adapterades av fotografer istället för att fastna i att bara vilja hävda att man får retuschera sina bilder eftersom alla gör det.

Kommentarer inaktiverade.