Om bildstölder

Det verkar som att de flesta som tar bilder är rädda för att få sina bilder stulna. Åtminstone när man börjar bli lite seriös med sitt fotograferande, typ lite som mig. En del laddar bara upp bilder i liten storlek, en del andra försöker skydda sina hemsidor med diverse småhack (typ som att stänga av högerklick på sin hemsida) – men de flesta verkar gilla att lägga till stora vattenstämplar över sina bilder. Så att man vet vem det är som tagit bilden från början, och så att man kan förstöra åtminstone lite av bilden.

Själv, då jag ytterst sällan tjänar pengar på mina bilder, tillhör jag den andra skolan i detta. Mina bilder visar vad jag kan, hur jag tänker och vad jag skulle kunna leverera för en presumtiv kund, och jag har egentligen inget emot om någon skulle sno någon av mina bilder – för det visar ju bara att jag har gjort eller tänkt helt rätt. En del tycker av denna anledning att man ska fira sin första bildstöld med champagne, snarare än att fakturera ihjäl bildtjuven.

Det finns givetvis ett problem med detta tankesätt. Ett ganska stort problem. För om ingen ens försöker stjäla mina bilder, gör jag då något rätt? Eller tar jag bara kassa bilder?

Att inte bli bestulen tär i längden på kreativiteten, helt enkelt.

Annonser

2 reaktioner på ”Om bildstölder

  1. Jag skulle nog helst vela veta, eller få frågan om det är okej först än att de bara tar. Känns skumt att upptäcka att familjebilden på hunden dök upp på någon annans blogg..

Kommentarer inaktiverade.